Barendrecht / IJsselmonde 1

Het Team:

Barendrecht / IJsselmonde 1 (klasse 1A, vrijdag)

1. 6022907 Feike Liefrink                  2083
  2. 7040352 Steef Bergakker            1925
  3. 7651853 Iroy Ockeloen                 1906
  4. 7356173 André Coenen                1897
  5. 7714850 Robbert Meijer              1853
  6. 6724586 Adri Helfrich                    1835
  7. 6251564 Bert Drolenga                 1829
  8. 8082228 Tjerk-Peter de Bruijn 1797 Teamleider

Het 1e team is dit seizoen ingedeeld in poule 1A en wil promoveren naar de promotieklasse.
De stand in RSB klasse 1A
Linkje naar de individuele score op de RSB site voor het 1e team

Wedstrijden seizoen 2017-2018:

1.114 vr 6-okt Spijkenisse 2 – Barendrecht/IJsselmonde 1 4 -4.

Eerste team speelt gelijk tegen Spijkenisse 2

Meteen in de eerste ronde mochten we tegen Spijkenisse 2, de degradant uit de promotieklasse van vorig jaar. Deze wedstrijd was een goede graadmeter om te kijken waar we met het team zouden staan. Het team is versterkt met de komst van Adri Helfrich. Helaas was Bert Drolenga verhinderd, maar met ons nieuw lid Jan Vermeulen was een waardige vervanger gevonden.

Aangezien onze sterreporter Bert er niet was, moeten jullie het dit keer met een saai wedstrijdverslag doen. Geen smeuïge verhalen en geen taalgrapjes dit keer.

Bij binnenkomst bij de Bibliotheek de Boekenberg was het een lawaai van jewelste. De eerste ronde van de Ron de Jong Groene Hart Cup werd gespeeld. Drie combinatie jeugdteams van Barendrecht/IJsselmonde speelden mee. De uitslagen zijn mij nog onbekend. Na afloop van hun wedstrijden werden ze verplicht om onze wedstrijden te adoreren en wij werden geacht het goede voorbeeld aan de jeugd te geven door een goede prestatie neer te zetten.

Aangezien ikzelf een taaie wedstrijd speelde, waar ik alle aandacht voor nodig had, heb ik niet zoveel van de andere borden gezien. Daarom heb ik aan een ieder gevraagd heel bondig te beschrijven hoe hun partij was verlopen.

Ditmaal was Robbert Meijer als eerste klaar. “Ik had een mooie stelling met wit. Mijn prachtige loper werd geruild met voordeel. Daarna kwam er een torenoffer overheen, wat leidde tot dameverlies van mijn tegenstander Rob Kalkman” (0-1).

Jan Vermeulen op bord 8 had zo’n 25 jaar niet meer geschaakt. Het schaken is hij zeker niet verleerd, maar hij moet nog een beetje in het ritme komen. Hij verbruikte zeeën van tijd maar kon in het eindspel afwikkelen naar een potremise stelling (0,5-1,5).

Bij Iroy Ockeloen zag ik een onoverzichtelijke stelling, met wisselende kansen. In zulke stellingen voelt Iroy zich als een vis in het water. Zijn terugkoppeling was: “Ik had een klein openingsvoordeeltje, maar de juiste winstweg was moeilijk te vinden. Op een gegeven moment kon ik de loper van Fabian van Buuren insluiten, wat uiteindelijk tot  kwaliteitsverlies bij hem leidde (0,5-2,5).

Kort daarna remiseerde ik (Tjerk-Peter de Bruijn) tegen Bart de Glopper. In een Siciliaanse partij werd het evenwicht eigenlijk nooit verbroken. Zoals ik gewoon ben te doen, stop ik de partij bij thuiskomst meteen door Fritz. Dit keer kon ik rustig slapen want ik had geen grote blunders gemaakt (1-3).

Toen ik André Coenen na afloop van zijn partij tegen Steven de Wilde vroeg om een korte samenvatting van zijn partij, was zijn antwoord: “slechte partij gespeeld”. Na wat aandringen gaf hij aan dat hij koos voor een opening die hij niet goed beheerst en al snel een pion achter kwam te staan. De rest van de partij bleef hij achter de feiten aanlopen (2-3)

Feike Liefrink mocht op bord 1 tegen Ricardo Klepke (2236) spelen. Vorig jaar speelde Ricardo nog in het 1e team mee. Feike speelde zijn geliefde Morra gambiet. Dit is een verrassend en krachtig wapen tegen mindere schaakgoden. Tegen een sterke schaker sta je met deze opening gewoon een pion achter, die je nooit meer terugziet. Korte reactie van Feike: “Ik heb mijn best gedaan, maar het mocht niet baten” (3-3).

Steef Bergakker speelde op bord 2 tegen Joey Brokaar een sterke partij. Vanuit de Nimzo Indische verdediging ontstond een gesloten stelling. Joey had op een gegeven moment steeds de 15 seconden bonustijd nodig om zijn volgende zet te kunnen doen. Dit kon natuurlijk niet eeuwig doorgaan en zijn witte koning werd midden op het bord pardoes mat gezet (3-4).

Adri Helfrich was nog als laatste bezig. Hij had 2 pionnen voor een stuk, maar dat was te weinig compensatie. In de zaal waar we speelden was blijkbaar een tijdschakelaar ingesteld voor het licht. Elk half uur viel het licht uit en moest handmatig het licht weer aangedaan worden. Toen het licht voor de zoveelste keer werd aangedaan, riep Adri: “Verhip, ik sta helemaal verloren” (4-4).

Al met al is een 4-4 uitslag tegen Spijkenisse een goed resultaat. We staan er dit jaar goed voor en zoals iemand opmerkte: “als we de rest van de wedstrijden winnen, dan moet promotie naar de promotieklasse zeker mogelijk zijn”.

Spijkenisse 2(1967)-Barendr/IJ'monde 1(1899) 4  - 4
1. Ricardo Klepke      2236-Feike Liefrink    2083 1-0
2. Joey Brokaar        2011-Steef Bergakker   1925 0-1
3. Fabian van Buuren   1937-Iroy Ockeloen     1906 0-1
4. Steven de Wilde     1898-André Coenen      1897 1-0
5. Rob Kalkman         1937-Robbert Meijer    1853 0-1
6. Kostandinos Sideras 1916-Adri Helfrich     1835 1-0
7. Bart de Glopper 1956-Tjerk-Peter de Bruijn 1797 ½-½
8. Nick Groeneweg      1843-Jan Vermeulen          ½-½

1.123 vr 3-nov Barendrecht/IJsselmonde 1 – CSV 2 . – .

1.133 vr 24-nov Overschie 2 – Barendrecht/IJsselmonde 1 . – .

1.142 di 19-dec HI Ambacht 1 – Barendrecht/IJsselmonde 1 . – .

1.151 vr 9-feb Barendrecht/IJsselmonde 1 – SOF/DZP 1 . – .

1.163 vr 9-mrt RSR Ivoren Toren 3 – Barendrecht/IJsselmonde 1 . – .

1.172 vr 6-apr Barendrecht/IJsselmonde 1 – HZP Schiedam 1 . – .