Barendrecht / IJsselmonde 2

Het Team:

Barendrecht / IJsselmonde 2 (klasse 3A, maandag

1. 8053012 Rinus Bongers 1871
2. 8773391 Jan Vermeulen (nieuw) 1862
3. 7757255 Ron Oosterbos 1696
4. 8153441 Ed Lammens 1687
5. 7579572 Robert Dortmond 1645
6. 7879817 John Bakker 1675 Teamleider
7. 7135645 Rien van Wilgenburg 1618
8. 8651577 Pieter Kwekkeboom 1633

 

Het 2e team is dit seizoen ingedeeld in poule 3A en wil weer terug naar de 2e klasse.
De stand in RSB klasse 3A
Linkje naar de individuele score op de RSB site voor het 2e team
 

Wedstrijden seizoen 2017-2018:

3.111 ma 25-sep
Erasmus 4 1656 – Barendrecht/IJsselmonde 2 1653 4½ -3½.

  1. Jaap van Meerkerk 1724  – Rinus Bongers               1855 0  – 1
  2. Lucian Mihailescu    1749 – Jan Vermeulen                          0  – 1
  3. Wim Verkerk              1695 – Ed Lammens                    1675 ½  – ½
  4. Gerrit Boer                  1676 – Robert Dortmond       1663 1  – 0
  5. Herman Beerling     1654 – John Bakker                    1639 1  – 0
  6. Cor van As                   1608 – Pieter Kwekkeboom  1611 1  – 0
  7. Gerard Kastelein     1573 – Wim van Schelven       1576 ½  – ½
  8. Bram de Knegt          1566 – Johan de Weerd            1549 ½  – ½

Natuurlijk wel een prachtig debuut van Jan Vermeulen op bord 2 die na een mooie partij wat fortuinlijk zijn partij won tegen verbouwereerde Lucian Mihailescu. Het zorgde voor de het nodige tumult in de prachtige speellokatie van de altijd gastvriendelijk schaakvereniging Erasmus.

Rinus wist, na acht maanden geen schaakstuk te hebben aangeraakt, gelukkig nog wel hoe het moest en dat een dubbel pion niet per definitie een slecht uitgangspunt voor winst bleek, kon hij later ook zijn tegenstander uitleggen. Jaap van Meerkerk, de tegenstander van Rinus, heeft zijn eerdere veronderstelling, dat een vrijpion aan de rand en een dubbel pion voor zijn tegenstander altijd wel op één of andere manier tot winst om te zetten zou moeten zijn, moeten herzien.

Ed wikkelde zijn partij op bord drie al snel af naar remise, zodat de rest van het team wist wat er verder moest gebeuren.

Robert op bord vier speelde een ongemakkelijke partij nadat hij bij zijn tweede zet tot de ontdekking kwam dat hij niet in een gangbare opening terecht kwam. Gedurende partij kwamen zijn stukken steeds meer in de verdrukking. Zijn tegenstander, Gerrit Boer,  weigerde stukken af te ruilen waardoor er nog minder ruimte voor Robert overbleef.  Zeer gedegen speelde Gerrit vervolgens naar een mooie winst.

John heeft niet de concentratie kunnen vinden om een spetterende partij af te geven, bovendien werkte zijn tegenstander Herman Beerling ook niet echt mee. Iedere voortzetting leek de meest logisch e keuze. In een verder gelijk opgaande partij werd de verdediging van de koningsstelling enigszins verwaarloosd door John waarna na een blunder de stukken korte tijd later de doos in konden, helaas!

Pieter leek tijdens de partij in overleg en na analyse met zijn tegenstander of op advies van zijn tegenstander toch te gaan voor een mooi offer. Dit resulteerde in een prachtige partij waarbij Pieter zeker kansen heeft gehad. Jammerlijke werden deze kansen niet gevonden tijdens de partij, maar inmiddels zal Fritz wel de nodige ideeën hebben aangedragen. In de slotfase moest Pieter onder tijdsdruk zijn meerdere erkennen in zijn tegensstander Cor van As.

Wim speelde op bord zeven, als invaller,  een zeer gedegen partij en hoopte wellicht met zijn pion op de zevende rij meer te halen dan een remise. Bij een tussenstand van 4-3 was de opdracht voor Wim om alsnog te winnen met ieder twee pionnen en een toren natuurlijk onbegonnen werk. Eeuwig schaak door de Gerard Kastelein  kon niet worden voorkomen.

Op bord acht speelde Johan een prettige partij tegen Bram de Knegt. Nooit in de problemen geweest en geduldig het remise aanbod na overleg met de teamleider aanvaard. De invallers hebben gedaan wat ze moesten doen. Niet verliezen!

Conclusie is dan ook dat we ondanks ons verlies in de eerste wedstrijd alle vertrouwen hebben in een mooie competitie! Erasmus is gewaarschuwd en zal geen punten mogen laten liggen!

3.121 ma 23-okt
Barendrecht/IJsselmonde 2 – WSV 3  7½ -½

 Barendrecht/IJsselmonde 2 1656 - WSV 3 1517    7½-½
1. Rinus Bongers     1855-Jan Muit            1520 1-0
2. Jan Vermeulen         -Luit Bloem          1507 1-0
3. Ron van Oosterbos 1696-Theo Goor           1646 1-0
4. Robert Dortmond   1663-Menno van der Haven 1374 1-0
5. John Bakker       1639-Wim Hennink         1888 1-0
6. Pieter Kwekkeboom 1611-Aat van der Spek    1650 1-0
7. Wim van Schelven  1576-Henk van Erk        1429 1-0
8. Johan de Weerd    1549-Jeroen Koerts       1125 ½-½

Iedereen zit nu nog na te genieten van deze overweldigende overwinning. Goed voorbeeld doet goed volgen, het vierde ging ze vooraf met zo’n soort overwinning. Dat halve puntje meer is dan toch de smaakmaker.
Het spoelt een beetje het nipte verlies van vorige keer weg.

2e ronde RSB; Johan valt buiten de boot

Afgelopen maandag speelden we onze 2e wedstrijd voor de Rotterdamse Schaakbond. Na onze vorige wedstrijd tegen Erasmus wilden en mochten we niet meer verliezen. Na evaluatie van deze eerste wedstrijd  heeft de teamleider  besloten om met een kleine wijziging in het team de strijd aan te gaan tegen WSV 3. Ed Lammens werd op bord drie vervangen door Ron Oosterbos. Ron had er zin in en stond ruim een half uur voor de start van de partij al te trappelen van ongeduld!
Onder toeziend oog van onze kersverse wedstrijdleider Feike Liefrink werd er iets na achten gestart met de  partijen.

Zoals wel vaker was de eerste psychologische tik  direct doeltreffend. Verstop je speellocatie achter een harmonie-orkest en je kan er bijna zeker van zijn dat de tegenstander moeite heeft met het vinden de borden. Zo ook gisteravond. De bord vijf speler van onze tegenstander was rond vijf over acht op een afstand van nog geen twintig meter van de borden maar had voor  deze laatste meters toch nog bijna twintig minuten nodig.  Één dolende en zeven vertwijfelende spelers tot gevolg.

Eindelijk konden de tegenstanders kort na halfnegen geconcentreerd de  schade op het bord na de opening bezien. Op bord één speelde Rinus met zwart tegen de heer Muit. Nadat de stukken van hun vaste plaats op het bord waren verdwenen rokeerde Rinus op de dertiende zet. Zover ik weet heb ik nog nooit op de dertiende zet gerokeerd en ben dat ook zeker niet van plan. De dertiende zet is altijd een tussen zetje heeft mijn opa me geleerd! Rinus en ik hebben niet dezelfde opa! Rinus wint!

Op bord twee speelde ons jong talent Jan Vermeulen. Jan mocht met de witte stukken trachten om de heer Bloem op een gepaste wijze schaakles te geven. Jan wist snel in de opening een pion te verschalken waardoor de mindere pionnenstructuur van zijn tegenstander  zijn verdere aanvalsdoel zou moeten worden. Na enkele mooie gedwongen afruil zetten kon Jan met zijn toren naar de één na laatste rij en kon het samenspel met het paard volledig worden uitgenut. Prima het maximale resultaat 2-0

Op bord drie speelde Ron zijn eerste wedstrijd voor het tweede team. Natuurlijk belangrijk om dan ook maar direct een goede indruk achter te laten en te zorgen voor een mooie overwinning. Zonder enige druk wist Ron met zijn geliefde zwarte stukken zijn tegenstander de heer Goor prima onder druk te zetten. Al snel werd duidelijk dat Ron de betere lijnen op het bord had veroverd waardoor hij op een gepaste manier naar een overwinning kon schuiven! 3-0

Op bord vier speelde Robert tegen de heer van de Haven. Een ingewikkelde partij waarin Robert al snel een eigen centrumpion ruilde voor een vrije c-lijn.  Of deze keuze uiteindelijk tot de mooi winst heeft geleid is niet geheel duidelijk, maar degelijk en overtuigend was het zeker. 4-0!

Op bord vijf speelde John Bakker met zwart in eerste instantie tegen niemand, maar na een half uur kwam dan toch uiteindelijk de heer Hennink. Natuurlijk altijd prettig voor John om wat meer tijd te hebben om te reageren tegen het agressieve koningsgambiet van de heer Hennink . Het gambiet werd aangenomen door John waarna de heer Hendrik koos voor een afwijkende volgorde na 1.e4-e5 2.f4-exf4 werd direct loper c4 gespeeld, waarna John direct met een schaakje met de dame op h4 het rokaderecht afnam. Prettiger voor wit is ipv 3 Lc4 om Pf3 te spelen.  Om te voorkomen dat wit alsnog agressief kon aanvallen wist John zelf voor voldoende druk te zorgen, ondanks dat zijn dame inmiddels enigszins buitenspel stond. Bovendien, maar ik kan me vergissen, heeft John verzaakt om zijn verlate, en daardoor toch iets gestreste, tegenstander een kop koffie aan te bieden. Foei! Of dit verder invloed heeft gehad op het spel valt moeilijk te bewijzen. Vanaf zet drie tot zet twintig probeerde John zijn stukken zo richting de koningsvleugel te manoeuvreren  dat dit uiteindelijk moest resulteren in een dodelijke aanval. Nadat zijn tegenstander ook nog eens besloot om zijn broodnodige paard in het centrum te verplaatsen naar a4? Werd het voor John tijd om maximaal te profiteren van zijn stelling. Helaas zorgde de tijdsnood inmiddels voor wat druk waardoor John toch nog een forse blunder maakte die gelukkig door zijn tegenstander niet werd gezien. Torenwinst voor wit zou het gevolg zijn waardoor de partij weer volledig in evenwicht zou zijn geweest.  Uiteindelijk stond John twee pionnen voor. Ondanks dat er pas zes stukken van het bord waren kon zijn tegenstander bijna niet anders meer dan opgeven op de 29e zet.  Na afloop en in de wandelgangen werd gefluisterd dat wit met pion h2-h4, waar ook in de partij, iedere aanvalsdrift van John had kunnen kiepen. John gefeliciteerd met voor deze nette overwinning. 5-0!

Op bord zes speelde Pieter met wit tegen de heer van der Spek. Na een dubbel fianchetto en een sterke pion op d4 leek het voor Pieter prima te gaan. Zijn tegenstander dacht daar echter anders over en wist in het middenspel toch weer de regie in handen te nemen. Overrompelt door een niet voorziene dame-afruil moest Pieter er nog maar eens goed voor gaan zitten.  Heel slim dacht Pieter na in de tijd van zijn tegenstander en zette in een stevig tempo zijn eigen zetten. Onder tijdsdruk verloor de heer van der Spek zijn greep op de partij en kon niet voorkomen dat Pieter steeds meer stukken in het eindspel richting de koning van zwart kon dirigeren. Uiteindelijk kon zijn tegenstander niet meer dan de handdoek in de ring gooien. Mooie partij met een sterk eindspel. Proficiat! 6-0!

Op bord zeven speelde onze clubkampioen Wim van Schelven tegen de heer van Erk. En ja als Wim het op zijn hepen heeft dan is hij onverslaanbaar. Verliezen doet Wim zelden en als het maar even kan dan zal hij ieder foutje van zijn tegensstander genadeloos willen afstraffen. Zo ook in deze partij, waarbij Wim na een zeer mooie combinatie zoveel voordeel wist te behalen dat er voor zijn tegenstander geen eer meer te behalen viel.  Solide spel en een mooie combinatie. Top! 7-0

En dan op het laatste bord; Johan de Weerd. Johan speelde met wit tegen de heer Koerts. Deze partij was als eerste na een dik uur afgelopen. Als snel in de partij werden er diverse stukken afgeruild wat resulteerde in een pion voorsprong voor Johan. Met paard, zes pionnen en een toren tegen de zwarte  loper, vijf pionnen en een toren dacht Johan even aan een overwinning. Zijn tegenstander wist echter Johan zo ver te krijgen dat Johan zodanig de partij op slot speelde door een gesloten pionnen structuur  toe te staan, waardoor er weinig ruimte meer was om zijn kleine voordeel netjes uit te spelen.  Bovendien stonden alle pionnen van Johan op zwart wat wellicht ook niet voor de meest gunstige uitgangspositie zou leiden na afruil van torens. Nadat er geen vooruitgang meer was bood Johan remise aan waar de tegenstander mee akkoord ging. Zo val je met een eenvoudige correcte remise alsnog zomaar buiten de boot!

Door deze prachtige en overtuigende 7 ½ – ½ overwinning houden we druk op onze grote rivaal Erasmus en kunnen we vol vertrouwen op dinsdag 14 november afreizen naar het altijd lastige Ambacht!

3.132 di 14-nov
HI Ambacht 2(1485) – Barendrecht/IJsselmonde 2(1681) 2-6.

Weer een geweldige overwinning van het tweede team. John zal nog een uitgebreid verslag dichten.


1.Gerrit de Graaf     1484-Rinus Bongers     1855 0-1
2.Eelco Vanlerberghe  1537-Jan Vermeulen          ½-½
3. Rocky v.d. Werff   1534-Ed Lammens        1675 0-1
4. Piet de Jonge      1671-Ron van Oosterbos 1696 1-0
5. Manuel Rubio Perez 1568-Robert Dortmond   1663 ½-½
6. Jan Hauwert        1401-John Bakker       1639 0-1
7. Roel Pruysen       1375-Rien v Wilgenburg 1630 0-1
8. Hans Hameetman     1309-Pieter Kwekkeboom 1611 0-1

3.141 ma 11-dec
Barendrecht/IJsselmonde 2 (1681)- Spijkenisse 4(1415) 6 -2

De langverwachte inhaalwedstrijd. Al snel was het krachtverschil duidelijk met een 1-0 door Pieter. Uiteindelijk toch nog wat onverwachte uitslagen.
Een uitgebreider verslag volgt.


1. Rinus Bongers       1855-Alex v/d Most   1516 1 - 0
2. Jan Vermeulen           -Mane Reljic     1505 1 - 0
3. Ron van Oosterbos   1696-Simon Schaffeld 1368 1 - 0
4. Ed Lammens          1675-Thomas Panneman 1446 0 - 1
5. Robert Dortmond     1663-Jerry Sandifort 1430 ½ - ½
6. John Bakker         1639-Herman van Os   1487 1 - 0
7. Rien van Wilgenburg 1630-Rienk Pluim     1304 ½ - ½
8. Pieter Kwekkeboom   1611-Wim den Haan    1262 1 - 0

3.153 vr 2-feb
Overschie 4(1474) – Barendrecht/IJsselmonde 2(1593) 2 -6.

1. Cor van Lennep      1577 - Jan Vermeulen        0-1
2. Mario Angelo Dirks  1436 - Robert Dortmond 1663 ½-½
3. Jurriaan Verbeek    1464 - Ed Lammens      1675 ½-½
4. David van der Vloed 1699-Pieter Kwekkeboom 1611 0-1
5. David Prins              - John Bakker     1639 0-1
6. Edwin van Kleeff    1374 - Eric van Orle   1445 0-1
7. Ruud Gorseman       1284 - Tom Godthelp    1527 1-0
8. Martin Schlüter     1483 - René Jansen          0-1

Even schrikken, en over een andere boeg!

Het tweede team van Barendrecht/Ijsselmonde mocht afgelopen vrijdag 2 februari aantreden tegen Overschie 4, in alweer de vijfde competitiewedstrijd in de derde klasse van de RSB.

De teamcaptain van Barendrecht heeft het team al weken van te voren voorbereid op deze belangrijke wedstrijd. Een sleutelwedstrijd om in de strijd voor promotie te blijven meespelen. Het kampioenschap hadden we namelijk al uit het oog verloren omdat we in onze eerste wedstrijd tegen Erasmus onvoldoende hadden gepresteerd. De tweede plaats leek het hoogst haalbare.

Maar toen was het opeens even behoorlijk schrikken. Onze vrienden uit Hendrik-Ido-Ambacht hebben afgelopen dinsdag een stunt uitgehaald door met 4,5 – 3,5 te winnen van Erasmus, de gedoodverfde titelkandidaat! Erasmus de boot in en wij moeten het over een andere boeg gooien!

Onze teamcaptain moest toen in allerlei de uitgestippelde strategie overboord zetten. Het kampioenschap hebben we weer in eigen hand. In een in allerijl belegde teambespreking moesten de doelen en prestaties worden herzien. Geen tijd meer voor een trainingskamp maar een donderspeech zou ook voldoende moeten zijn.

Onder deze grote druk hebben onze drie top basisspelers van het 2e team afgezegd. Was het de druk, de te krappe voorbereidingstijd of toch iets anders? We zullen het in de evaluatie nog wel een keer bespreken.

Om even voor acht uur zat ons team met drie invallers klaar in het Prachthuis in Overschie. Geen tactische opstelling, gewoon één doel; zoveel mogelijk bordpunten binnenhalen. Remise aanbieden was door de teamcaptain verboden. Onze vriendelijke tegenstanders trachtten, met het aanbieden van een gratis consumptie en een heerlijke kop koffie, mogelijk invloed uit te oefenen op het eindresultaat. Dit leek in eerste instantie ook werkelijk te gaan lukken.

Een rondgang langs de borden na een uur spelen leerde dat alle borden nog in evenwicht waren en dat er nauwelijks voordeel was voor Barendrecht. Sterker een aantal borden kon wel eens op verlies gaan uitdraaien.

Op bord zes speelde onze invaller Eric van Orlé met de zwarte stukken tegen Edwin van Kleeff. Eric had eerder in het derde team mooie resultaten neergezet en een invalbeurt in het tweede was dan ook geen verrassing. Bovendien was deze partij tegen Edwin wel een hele fijne. Zelf alles goed doen en een tegenstander die meerdere malen niet de optimale keuzes maakt. Met verbazing zag Eric al snel dat er kansen ontstonden. De koningsrokade kon worden geblokkeerd, drie stukken werden door Eric gepend en de pionnenstructuur van wit hielp niet in het verdediging tegen de aanvalsdrift van Eric. Nadat Eric met een zorgvuldige voorbereiding zijn e-pion op de één na achterste lijn wist te posteren duurde het nog drie zetten voordat Edwin mat stond! Top prestatie van onze invaller! 0-1!

Op bord acht speelde René Jansen een bijzonder gedegen partij. Geconcentreerd wist René in het middenspel een mooie stelling uit te bouwen tot een zeer degelijke aanval. Zijn twee paarden rond de koning werkte prima samen en toen René de kans schoon zag om met een toren op de laatste rij te komen had hij een paar aardige combinaties die zijn tegenstander Martin Schlüter tot opgave dwong. Winnen, winnen! Fijne invalbeurt voor René! 0-2!

Op bord vier speelde Pieter Kwekkeboom tegen de in allerijl ingevlogen David van der Vloed. Pieter had er zin in en ging direct vanaf de eerste zet vol in de aanval! Winnen dat was de opdracht dus dat kan alleen maar met aanvallen en nog eens aanvallen. Pieter liet zonder pardon zijn dame instaan om met een trucje de dame van de tegenstander op te kunnen rapen zonder stukverlies. Zijn tegenstander ging daar niet helemaal in mee maar moest onder druk toch een pionnetje laten aan Pieter. Eén pionnetje extra is voor Pieter vaak voldoende. Snel werden er diverse stukken afgeruild met bovendien tot gevolg dat Pieter een veel betere positie dan zijn tegenstander overhield. Een paar zetten later sloeg Pieter ook nog een tweede pionnetje van het bord.  Al zegevierend gooide hij zijn armen in de lucht als ware hij al had gewonnen, stond op van zijn stoel en trakteerde zichzelf op een overwinningsdrankje.   Enigszins ontgoocheld bleef David alleen achter het bord. Nadat Pieter na vijf minuten weer achter het bord wilde plaatsnemen schudde de tegenstander zijn hand. Uitstekende  overwinning! 0-3

Op bord twee speelde Robert Dortmond een moeilijke partij. Met zwart kwam hij niet zo erg lekker uit de opening en toen zijn tegenstander Mario Angelo Dirks zijn torens wist te verdubbelen kon Robert alleen maar verdedigen. Dat lukte prima en zijn tegenstander zag geen kans om door de gedegen stelling van zwart door te breken. Al schoorvoetend en met knikkende knieën kwam hij bij de teamleider vragen of hij het remiseaanbod van  zijn tegenstander mocht accepteren. 0.5-3.5!

Op bord één speelde Jan Vermeulen met wit tegen Cor van Lennep. Vanaf het begin een bijzonder scherpe partij waarbij Jan opportunistisch de aanval koos. Het verjagen van de zwarte koning leidde wellicht onbedoeld naar een sterke verdediging, waar de paarden van zwart ieder aanvalsdrang van wit konden weerstaan. Halverwege de partij zag Cor zijn kansen en wist pionnetje voor pionnetje een overwicht te krijgen op zijn tegenstander. Toen Cor uiteindelijk twee vrij pionnen op de A en B-lijn had weten te creëren leek een eerste nederlaag voor ons in de maak. Toen had de teamcaptain van Barendrecht even oogcontact met Jan en dit riep mogelijk de noodzaak en de gegeven instructie nog eens naar boven. Jan gooide de partij over een andere boeg! Tegenspel was nodig! Miraculeus en met wat hulp van zijn tegenstander wist Jan door een loper offer eerder een pion te laten promoveren dan zijn tegenstander en kon Cor niet anders dan verbaasd en fors teleurgesteld capituleren. 0.5-4.5!

Op bord drie speelde Ed Lammens met wit tegen de getalenteerde Jurriaan Verbeek. Beide spelers speelden snel door de door hen bekende opening en al vlot in de partij werden de stukken geruild. Ed wist door het afruilen van de stukken de pionnenstructuur van zijn tegenstander zozeer te verzwakken dat een overwinning tot de mogelijkheden ging behoren. Met allebei één toren en een gelijk gekleurde zwarte loper probeerde Ed zijn pion voorsprong om te zetten in winst. De stug verdedigende Jurriaan wilde echter niet van een verlies weten en verdedigde keurig netjes zijn wankele stelling (vijf tegen zes pionnen). Na verwoede maar vergeefse pogingen van Ed om zijn toren op de achterste lijn te plaatsen was een remise onontkoombaar. 1-5!

Op bord vijf speelde John Bakker met wit tegen David Prins. Een moeilijke partij waar de stukken lang op het bord beleven staan. Na een anderhalf uur spelen verloor David mogelijk zijn geduld en begon met het afruilen van de stukken. Geen gunstige ontwikkeling voor John die alle opgebouwde druk zag verdwijnen. Gelukkig kon John het roekeloos afruilen enigszins tegengaan door een dubbelpion toe te staan. Met alle pionnen, de torens en de dame nog op het bord gooide John het over een andere boeg. Winnen, winnen, winnen! Maar hoe dan? Na een half uur geconcentreerd nadenken was het plan geboren. Maak gebruik van je eigen ruimte en beperk de ruimte van de tegenstander. Vast en zeker onbedoeld werkte David mee aan het strategische plan van John. Zwart kon geen kant op en John kon op zoek naar een vernietigende aanval. Helaas koos John voor een niet alledaagse voortzetting toen hij zijn dame bijna naast het bord positioneerde. Foutje, bedankt dacht David wellicht. Met de dame aan de zijlijn wist David de koning van John buiten het aanvalsplan te brengen. Wederom was de kracht bij John weer uit de aanval! Dat was nogmaals even schrikken, maar onverwachts kon John het voor een tweede keer over een andere boeg gooien. Deze keer niet via de stukken op het bord maar via het klokje wat naast het bord was geplaatst. David zat serieus in tijdnood! Met nog drie minuten tegen 25 minuten van John, zou hier de winst wel eens te vinden kunnen zijn. John bracht zijn dame weer in het spel en door het afslaan van de aangeboden dame-ruil bleef de stelling complex. Met nog twintig seconde op de klok maakte David een beslissend foutje! 1-6

Op bord zeven speelde Tom met zijn gewenste witte stukken tegen Ruud Gorseman. Ook voor de invallers was de instructie dat er gewonnen moest worden. Tom speelde in een keurig tempo naar een zeer veel belovende stelling. Als één van de weinige borden was er voor Tom een klein plusje te zien na een uur spelen. Met een forse aanval op de koningsvleugel zou de overwinning binnen gehaald worden. Vol opportunisme stortte Tom zich in het avontuur. Ruud wilde daar echter niets van weten en wist al snel te zorgen voor meer verdedigende zwarte stukken dan aanvallende witte stukken. De aanval van Tom strandde in schoonheid. Als laatste bord moest Tom, nadat hij een paard was verloren, zijn tegenstander feliciteren! 2-6!

Na een mooie schaakervaring in het altijd gezellige Prachthuis met een fijne speelzaal en prima koffie reisden we nog even langs IJsselmonde om een glaasje champagne te heffen op het kampioenschap van ons vierde team.

Met een 6-2 winst gaan we nu weer aan kop in klasse 3A. Erasmus volgt op twee bordpunten en kort daarachter op 4,5 bordpunt komt HZP Schiedam. Bij Erasmus dromen ze nog gewoon over een kampioenschap, maar in eigen hand hebben ze het niet meer! Wat is eigenlijk het verschil tussen de boot ingaan of buiten de boot vallen?

3.163 di 20-feb
Dordrecht 6(1463) – Barendrecht/IJsselmonde 2(1670) 2½ – 5½

Het tweede komt goed weg tegen Dordrecht

Afgelopen dinsdag 20 februari hebben we onze één na laatste wedstrijd van het seizoen gespeeld tegen Dordrecht 6.

Kort voor aanvang van de wedstrijd werden de resultaten bekend van de wedstrijden die op de maandagavond zijn gespeeld in onze poule. Erasmus, onze direct concurrent om het kampioenschap, had goede zaken gedaan door met 6,5-1,5 te winnen van Spijkenisse. HZP Schiedam heeft match-punten laten liggen tegen Overschie, wat bijzonder gunstig is voor onze promotiedoelstelling.

Met als uitgangspunt van twee bordpunten voorsprong op Erasmus was onze taak duidelijk. WINNEN,WINNEN en WINNEN. Het streven was dan ook om Erasmus niet dichterbij te laten komen. We moesten dan ook met 6,5-1,5 van Dordrecht winnen!

Met een bijna compleet team werden we weer warm ontvangen door onze schaakburen uit Dordrecht. Deze bijzondere en prettig ingerichte schaaklocatie straalt altijd één en al schaaksport uit. Prachtig!

Nog voordat de wedstrijden begonnen meldde zich nog twee reserve spelers bij onze teamcaptain! Mocht er zich op het laatste moment nog een blesssure voordoen dan stonden ze klaar voor een invalsbeurt! Wat een teamspirit! Gelukkig geen blessures op het laatste moment en dus konden de twee extra spelers de verdere avond als aandachtig supporter de wedstrijd beleven.

Voordat we aan de wedstrijd wilden beginnen toch nog een laatste wissel. De aangewezen scheidsrechter werd vervangen door een andere arbiter. Deze keek wel heel erg streng en serieus. Om bang van te worden! Na een lange monoloog van de arbiter kregen we uiteindelijk toestemming van de arbiter om te beginnen.

Op bord tweede speelde Jan Vermeulen met zwart tegen Geert Zwartjes. Met 4,5 punt uit de eerste vijf wedstrijden was Jan aan zijn stand verplicht om het volle punt binnen te halen. Snel na de opening werden er diverse stukken afgeruild. Aanvankelijk leek dit niet goed uit te pakken voor Jan. Zijn koning stond helemaal open en gevaarlijk in het midden van het bord. Gelukkig wist Jan waarschijnlijk precies wat hij deed en ruilde de overige stukken ook nog af waardoor zijn centrale koning sterker en sterker werd. Na een onzorgvuldigheid van zijn tegenstander wist Jan met een mooie combinatie zijn tegenstander tot overgave te dwingen. Het eerste punt was binnen!

Op bord vier speelde Ed Lammens met zwart tegen de oudste van de heren van Nugteren (Dick). In een vlot tempo werden de eerste twintig zetten gespeeld. Ook voor Ed was de opdracht om te winnen, remise was geen optie. Met nog een toren en een vracht aan pionnen op het bord ontsnapte de zwarte a-pion aan de aandacht van Ed. Net even sneller dan de pionnetjes van Ed dreigde de a-pion van Dick te promoveren.  Met veel moeite probeerde Ed de a-pion alsnog te stoppen. Helaas lukte dat niet en moest hij opgeven. Helaas een nul.

En toen begon het gelazer eigenlijk pas echt. Eerst Johan die de teamcaptain komt vragen of hij remise mag aannemen. Direct gevolgd door Rinus en Ron die bijna gelijktijdig ook een remise aanbod hadden gekregen en wilde accepteren. Onze teamcaptain was streng en stond een remise niet toe. Er moesten punten gescoord worden! Schoorvoetend namen de drie musketiers weer plaats achter hun borden.

Een stand langs de borden leerde dat van de zes overgebleven borden er vier op remise stonden, één op verlies en één op winst. Het ging niet goed!

Op bord acht speelde Johan de Weerd tegen Henk Barends. In zijn derde invalsbeurt probeerde Johan een opening te forceren maar zijn tegenstander liet niet toe dat er een open middenspel ontstond. De pionnen bleven op het bord terwijl veel andere stukken werden afgeruild. Geen ontwikkelingsvoordeel voor Johan en een forse blokkade van veel pionnen op de derde, vierde en vijfde rij. Er kon geen stuk meer langs, een echter remise stelling. Johan had echter het remiseaanbod van Henk moeten afwijzen. Er werd dus nog eenmaal het onmogelijke geprobeerd zonder enige beweging. Dan maar een extra drankje bestellen. Na nog wat nutteloos geschuif van beide spelers heeft Johan de teamcaptain kunnen overtuigen van een onvermijdelijke remise. Daarmee inmiddels 1,5 punt voor Dordrecht. Meer punten was niet de bedoeling!

Op bord 7 speelde ons jeugdtalent Pieter Kwekkeboom met wit tegen Peter Fafié. Pieter was alleen maar voor de winst gekomen! Alleen zijn tegenstander wilde absoluut niet meewerken! Een sterke witte loper van zwart kon voorkomen dat Pieter kon aanvallen. Ook nadat de helft van de pionnen van het bord waren verdwenen en Pieter zorgvuldig het samenwerking van de zwarte stukken uit elkaar had gespeeld  bleef een finale genadeklap uit.  Misschien een beetje nonchalant probeerde Pieter toch iets te forceren echter door de dreiging van mat achter de paaltjes te laten bestaan moest er goed gerekend blijven worden. Uiteindelijk had Pieter zijn aanvalsplan klaar en kon hij na bijna twee uur spelen toch een vol punt bijtellen. 2,5 punt binnen maar ook al 1,5 punt kwijt!

Ook Robert kwam vervolgens tevergeefs bij zijn teamcaptain smeken om het mogen accepteren van  remise. Helaas doorspelen en winnen voor het team en voor de kampioenschap kansen!

Op bord drie speelde Ron van Oosterbos tegen Bas Nugteren. Ron speelde voor het eerst in vijf jaar weer eens met de witte stukken in een RSB wedstrijd. Ron was zijn openingsarsenaal gelukkig nog niet vergeten en ging resoluut van start. Met een forse voorsprong in tijd had hij zijn tegenstander redelijk klem gezet.  Maar helaas zichzelf ook. Er leek geen doorkomen aan en zijn tegenstander vond dat een remise wel passend zou zijn. Met enige tegenzin mocht Ron, na overleg met de teamcaptain, niet ingaan op het aanbod. Winnen dat was de opdracht! Ron ging er nog eens goed voor zitten en wist met een prachtige aanvalscombinatie de stelling van Bas volledig te ruïneren. Ron ging op zoek naar overwinningskansen. Uiteindelijk vond Ron de juiste weg en wist op een prachtige wijze zijn kleine voorsprong om te zetten in een verdiende overwinning. 3,5 punt binnen!

Op bord één speelde Rinus Bongers tegen Anton de Maertelaere. Rinus opende behouden en hoopte dat hij zijn tegenstander kon verleiden tot het ruilen van wat stukken. Anton ging daar niet in mee. Gedurende het vorderen van de wedstrijd leek het er steeds meer op dat Anton naar een remise toe aan het spelen was.  Een remiseaanbod moest Rinus afwijzen. We wilden immers nog vier bordpunten scoren. Na enig gepuzzel en het betrekken van zijn koning bij het spel bleek dat Rinus toch geen doorbraak kon forceren. Ook Anton was niet voornemens om verdere risico’s te nemen. Een remise was onafwendbaar. 4-2

Nu speelden alleen Robert en John nog. Twee punten erbij zou mooi zijn!

John Bakker speelde op bord zes een nerveuze partij tegen de teamcaptain van Dordrecht, Hans Boersma. Hans opende met een aangenomen koningsgambiet. John had grote moeite om telkens de juiste voortzetting te vinden en verbruikte heel veel tijd voor de eerste tien zetten. John belette Hans te rokeren en hoopte zo vol op de koningsvleugel in de aanval te kunnen gaan. Doordat de druk voorafgaande aan de wedstrijd al flink was opgevoerd, was John wellicht met randzaken bezig en was het heldere denken over de stelling niet altijd even gemakkelijk. Na 20 zetten was John door zijn tijd heen en had Hans nog meer dan drie kwartier bedenktijd. Er werden veel beren gezien en verliezen mocht echt niet! Winnen was ook voor John de opdracht. En gezien de stand van 4 – 2 ook echt noodzakelijk. John zette Hans steeds verder onder druk op de koningsvleugel. Penning na penning en na een lange rokade leken alle stukken van John in de aanval te kunnen. De h-pion naar voren, direct gevolgd door de g-pion zorgde voor zoveel aanvalsdruk dat dit overwicht uiteindelijk wel tot een overwinning zou moeten kunnen leiden. Helaas, een onoplettendheid zorgde ervoor dat een paardvork kwaliteitsverlies voor John impliceerde, een toren voor een paard en weg aanval. Onder tijdsdruk naar een overwinning vechten leek nu wel haast onmogelijk. Toch wist John zijn verloren kwaliteit terug te winnen waardoor de stand weer in evenwicht leek. Doordat de h-pion en de g-pion inmiddels bijna op de één na laatste rij stonden kreeg John weer vertrouwen in een overwinning. Helaas maakte John toen zijn tweede foutje in de wedstrijd en zag het er opeens hopeloos uit. Nog één kans wellicht; een remiseaanbod van John. Hans, inmiddels ook enigszins in tijdnoodfase,  accepteerde dit gelukkig voor Barendrecht. Een diep teleurgestelde John maar ook enigszins opgelucht met het halve puntje. 4,5 punt binnen met nog één resultaat te gaan.

Onze laatste redding was Robert Dortmond. Hij speelde op bord vijf tegen Henk Monster. In een gelijk opgaande partij leek hier halverwege de partij ook een remise in de maak. Een remiseaanbod werd met tegenzin door Robert geweigerd. Na een tumultueus middenspel stond er plotsklaps een bijzondere complexe pionneneindspel te wachten voor beide spelers. De enige kans voor Robert om tot winst te komen. Na diverse malen tellen en rekenen durfde Robert het aan om de stelling open te breken en dacht door zetdwang een vrijpion te creëren. Dit lukte in eerste instantie niet maar na een tweede poging bleek inderdaad dat zetdwang leidde tot winst! Robert heeft het team een grote dienst bewezen met deze prachtige overwinning.   Eindstand 5.5 – 2,5 en nog steeds vol in de race voor het kampioenschap.

De beslissing voor het kampioenschap zal in de laatste ronde vallen. Eerst maar weer een trainingskamp beleggen voor de belangrijke wedstrijd tegen HZP-Schiedam.


1. Anton de Maertelaere1572-Rinus Bongers     1855 ½-½
2. Gert Zwartjes       1592-Jan Vermeulen          0-1
3. Bas Nugteren        1551-Ron van Oosterbos 1696 0-1
4. Dick Nugteren       1527-Ed Lammens        1675 1-0
5. Henk Monster        1482-Robert Dortmond   1663 0-1
6. Hans Boersma        1378-John Bakker       1639 ½-½
7. Peter Fafié         1266-Pieter Kwekkeboom 1611 0-1
8. Henk Barends        1339-Johan de Weerd    1549 ½-½

3.171 ma 19-mrt
Barendrecht/IJsselmonde 2(1674) – HZP Schiedam 2(1480) 5½ -2½

Gepromoveerd!

Het tweede team is afgelopen maandag gepromoveerd! De doelstelling voor dit seizoen is verwezenlijkt! Gefeliciteerd!

Onze laatste wedstrijd tegen HZP Schiedam van afgelopen maandag was vooral spannend. De voorsprong op onze directe concurrent Erasmus was voor aanvang van de laatste ronde maar één bordpunt. In de wetenschap dat Erasmus pas vrijdag behoeft te schaken, was een goede score tegen HZP Schiedam voor ons van belang voor het kampioenschap. We hebben met 5,5 – 2,5 gewonnen. Dit betekent dat we de druk voor Erasmus behoorlijk hebben opgeschroefd.

Barendr/IJ’monde 2         1674 – HZP Schiedam 2       1480 5½ – 2½

  1. Rinus Bongers                 1855 – Hans Schrumpf          1556 ½  – ½
  2. Jan Vermeulen                            – Gerard Turkenburg   1586 1  – 0
  3. Ron van Oosterbos     1696 – Piet Hofstee                  1627 ½  – ½
  4. Ed Lammens                   1675 – Jan Verveen                   1354 ½  – ½
  5. Robert Dortmond       1663 – Marco Zwanenburg  1439 0  – 1
  6. John Bakker                   1639 – Eric Emor                         1695 1  – 0
  7. Pieter Kwekkeboom 1611 – Jan Hennevanger        1100 1  – 0
  8. Wim van Schelven     1576 – Christoph van Gorsel             1  – 0

Op bord 1 speelde Rinus tegen Hans Schrumpf. Uiteraard was er eerst een opening, gevolgd door vast en zeker een scherp middenspel en dan uiteindelijk het eindspel. En daar werd het nu juist lastig voor Rinus. Beide nog vijf pionnen, maar Rinus had de beschikking over twee torens tegen één dame van zijn tegenstander. Bijzonder lastig maar Rinus kennende; rekenen, tellen, rekenen, tellen en nogmaals natellen! Helaas geen enkele combinatie zou winst opleveren voor Rinus. Remise was het hoogst haalbare voor zwart en wit accepteerde het aanbod.

Op bord 2 speelde Jan Vermeulen met wit tegen Gerard Turkenburg. Jan heeft tot nu toe in de competitie nog maar een half puntje weggegeven en was dat afgelopen maandag niet nogmaals van plan. Als één van de eerste wist Jan het volle punt binnen te halen. Met 6,5 uit 7 is Jan zeker van een mooie top-drie klassering bij de individuele scores.

Op bord 3 speelde Ron tegen Piet Hofstee. De altijd opgetogen Piet had er zin in! Wellicht de mooiste partij van de avond  waarbij Ron enig voordeel leek te hebben in het eindspel. De stukken van Ron werkte prima samen en  een vooruitgeschoven pion bezorgde Piet vast menig kopzorg. Jammerlijk liet Ron zich verleiden tot het afruilen van zijn sterke dame waardoor ieder strategisch voordeel direct was verdwenen. Nadat Ron de teamcaptain aangaf dat hij de stukken ongeveer vijf centimeter boven het bord zag vliegen, is wijselijk remise overeengekomen. Zou trouwens het gebruik van 6  Advil wel toegestaan zijn volgens de dopingsregels van de KNSB?

Op bord 4 speelde Ed tegen Jan Verveen. Ed was vastbesloten om vanavond te winnen! Vol goede moed opende Ed agressief. Eigenlijk altijd in de aanval en nooit in de problemen gekomen. Een overwinning zou verwacht kunnen worden. Helaas wilde Jan hier niet aan meewerken en verdedigde stug zijn positie. Ook toen in het eindspel, met twee gelijke lopers en ieder vijf pionnen, de oppositie bij wit leek te liggen wist Jan alle mogelijk opties van wit te pareren. Een remise was een terechte uitslag.

Op bord 5 speelde Robert tegen Marco Zwanenburg. Robert trof het niet met Marco, wellicht één van de meest gedreven, stugge en volhardende speler van HZP Schiedam. Aangezien Robert de opdracht had meegekregen dat hij moest winnen, speelde Robert vanaf het begin vol op de winst.  Kennelijk was Marco met eenzelfde doel afgereisd naar Barendrecht, want ook Marco ging vol in de aanval. Beide spelers zorgden voor een prachtige schaakthriller!  Tegen twaalf uur waren zij het die als laatste speelden en zodoende de eindstand bepaalden. Het stond op dat moment 5,5 – 1,5 voor Barendrecht. Een remise zou voor Barendrecht wel prettig zijn om de druk op Erasmus maximaal te houden. Robert bood dan ook remise aan in een stelling die nog alle kanten op kon. Maar zoals verwacht sloeg de gretige en zelfverzekerde Marco het aanbod af. Zou Marco ooit wel eens een remise hebben geaccepteerd? In tijdnood kon Robert niet voorkomen dat dat hij met 0 punten achterbleef.

Op bord 6 speelde John tegen Eric Emor. Ook John wilde graag winnen en probeerde al snel na de opening voordeel te halen uit zijn ontwikkelingsvoorsprong. Eric speelde enigszins behouden waardoor John het initiatief kreeg. John wist met een breekzet de aanval te starten op de dame vleugel. De aanval leek echter niet door te zetten en even was er wellicht de gedachte bij John om ook op de koningsvleugel ten aanval te gaan, f4 werd voorbereid! Gelukkig kwamen toen de wijze woorden van Dolf Meijer nog maar eens voorbij. Niet op twee vleugels tegelijk aanvallen als dat niet nodig is! Precies, terug naar de damesvleugel en alles op de aanval. John bezette zowel de b-lijn als de c-lijn met de torens en Eric probeerde koortsachtig om al zijn stukken zo dicht mogelijk bij elkaar in één vierkant te zetten. Het zag er in ieder geval bijzonder uit en kon ook niet goed aflopen voor zwart. Nadat John zijn twee torens op de zevende rij wist te plaatsen kon Eric stukverlies niet meer voorkomen. Mooie pot van John maar ook wel een iets te behoudende tegenstander.

Op bord 7 speelde Pieter, ons jeugdtalent, tegen Jan Hennevanger. Vanaf de eerste zet ging de trukendoos van Pieter weer open. Een schijnaanval  werd keurig door Jan doorzien en leverde geen voordeel op voor Pieter. Echter de positie van de stukken van Pieter werd steeds beter en zijn tegenstander zag geen kans om mooie velden voor zijn stukken te vinden. Al vrij snel wist Pieter de druk zo op te voeren dat er geen ontkomen meer aan was voor Jan! Het eerste punt en daarmee onze promotie was door Pieter veiliggesteld! Top!

Op bord 8 speelde onze vaste invaller en meesterschaker Wim van Schelven tegen Christoph van Gorsel. Christoph kreeg schaakles van Wim! Binnen tien minuten had Wim een zeer tevreden blik in zijn ogen. Dit varkentje zou hij wel eens even wassen. En zo gebeurde het ook! Wim heeft Christoph echt letterlijk alle hoeken van het bord laten zien! Iedere zet van Christoph was een versterking van de positie van Wim. Stuk voor stuk, pion voor pion van zwart verdween van het bord. Met een kleine lach werd het remise aanbod van Christoph vriendelijk geweigerd. Drie zetten later konden de stukken in de schaakkist! Prachtig!

Met een 5,5 – 2,5 overwinning hebben we de druk voor Erasmus in stand kunnen houden. Aanstaande vrijdag mag Erasmus het opnemen tegen onze schaakvrienden uit Overschie. Erasmus heeft 6,5 bordpunt nodig om kampioen te worden! Hup, hup, Overschie!

Één van de teamleden (Bram de Knegt?) van Erasmus kwam nog even kijken naar het resultaat van onze wedstrijd.  Natuurlijk werd Bram gastvrij ontvangen. Een paar drankjes later zagen de teamleden van Barendrecht hun kans schoon om het te proberen! Helaas ging Bram niet in op de uitnodigingen om erelid te worden van Barendrecht of het in het vooruitzicht stellen van een mooi fles wijn bij een bepaald persoonlijk resultaat tegen Overschie!

Aanstaande vrijdag valt de beslissing om het kampioenschap, maar de hoofdprijs voor ons is al binnen; We zijn gepromoveerd! Proficiat!

Overschie en natuurlijk ook Erasmus veel succes aanstaande vrijdag!

De site voor Groot IJsselmonde om lokale schaakinformatie op te halen.