Barendrecht / IJsselmonde 4 seizoen 2017/2018

Het Team:

Barendrecht / IJsselmonde 4 (klasse 4A, vrijdag)

 1. 8319553 Jean-Peter van Sprang 1699
 2. 8310896 Rutger Smit                         1468
 3. 7491044 Hans Kleinloog                 1415
 4. 5950142 Bert Broerse                      1413
 5. 7505454 Meindert de Neef           1385
 6. 6069360 Arjo van Dijk                      1372
 7. 8605696 Herman Oomens             1321 Teamleider
 8. 8393308 Stefan Wijnbelt                1085

Reserve:

 1. 8483178 Marcel Wijnen                  1430

Het 4e team is dit seizoen ingedeeld in poule 4A en wil promoveren naar de 3e klasse.
De stand in RSB klasse 4A
Linkje naar de individuele score op de RSB site voor het 4e team

Wedstrijden seizoen 2017-2018:

4.111 ma 25-sep SOF/DZP 3 – Barendrecht/IJsselmonde 4 :    1 – 7

Op maandag 25 september reisde team 4 zuidwaarts richting Sommelsdijk voor de eerste wedstrijd van het seizoen 2017/2018 in de vierde klasse. Enige spanning voor het onbekende was toch wel merkbaar. Team 4 had vele personele mutaties ondergaan en ook de kersverse teamleider annex chauffeur annex reisleider moest de nieuwe spelersgroep nog op waarde schatten. Bovendien moesten we al meteen gebruik maken van een bereidwillige invaller. En hoe sterk zou onze tegenstander eigenlijk zijn? Ook een combi-vereniging: SOF/DZP3 die vorig seizoen nog in de derde klasse uitkwam. Potentieel sterk, want niet voor niets derde klasse. Aan de andere kant kon het meevallen. Ze waren immers gedegradeerd. Met zo weinig voorkennis kon er van een strategische indeling geen sprake zijn. Jean-Peter was bereid om aan bord 1 plaats te nemen, gevolgd door 2) Hans, 3) Meindert, 4) Arjo, 5) Bert, 6) invaller Erik Wijnbelt, 7) Stefan en 8) Herman. Hans had binnen no time het eerste punt al binnen, en dat zou de opmaat betekenen voor een gedenkwaardig avondje in de polder. Niet veel later meldde Arjo het tweede bordpunt, gevolgd door Bert. Bert speelde met wit op 5  en zijn tegenstander was zo vriendelijk zijn pionnen en stukken niet zo goed te ontwikkelen, waardoor Bert in het middenspel positioneel overwicht had. Na de winst van een centrumpion, viel zijn tegenstander met een pion aan, maar vergat daarbij dat Bert hem mat in een kon geven, dankzij een gepend stuk.  Bert meldde olijk aan de teamleider dat hij gedaan had waarvoor hij binnengehaald was. Toen even later ook Meindert de winst binnensleepte, hadden we na vier partijen al minimaal een gelijkspel gehaald. Maar er bleek nog meer in het vat te zitten. Herman’s tegenstander had zichzelf in een beroerde stelling gemanoeuvreerd waarbij een aantal stukken volledig vleugellam ingeklemd stonden. Herman kon kennelijk niet goed overweg met alle vrijheid, waardoor Jos langzaam maar zeker toch weer lucht kreeg. Een totaal verkeerd ingeschatte doorbraak van Herman liep maar ternauwernood zonder kleerscheuren af. Gesterkt door zoveel geluk sloeg Herman resoluut een vredesvoorstel af, om meteen toe te slaan en een pion buit te maken. Een tweede pion volgde waarna Jos zich gewonnen gaf.  Het geduld van invaller Erik werd danig op de proef gesteld. Hij moest met enorm materiaalvoordeel toch echt eerst het hele bord leegvegen voordat Philippe opgaf. Stefan pakte in het eindspel pas materiaal voordeel, maar dat was dan ook meteen doorslaggevend. Er stond nu 0-7 op het bord. Het was al een gekke avond, maar zou het nog mooier worden? Nee dus. Jean-Peter had prima spel, maar liet in de eindfase een paar steekjes vallen. Mark Lagendijk was zo laat op de avond nog steeds goed wakker, en hij redde daarmee de eer voor SOF/DZP. Eindstand 1-7. In een bedwelmende overwinningsroes reden we door de pikdonkere polder terug naar Barendrecht en IJsselmonde.

4.122 do 26-okt Fianchetto 4 – Barendrecht/IJsselmonde 4:   1½ – 6½.

 Fianchetto 4 1433 - Bar/IJ'monde 4 1395  1½ - 6½
1. Gilles Deegeling 1551-Jean-Peter v Sprang 1699 1-0
2. John Akkermans  1471 - Hans Kleinloog  1415 ½-½
3. Tom Buitelaar   1457 - Rutger Smit   1468 0-1
4. Peter Damkat   1388 - Meindert de Neef 1385 0-1
5. Dick Dekker    1432 - Bert Broerse   1413 0-1
6. Nico Specker      - Arjo van Dijk  1372 0-1
7. Aad Deegeling   1300 - Herman Oomens  1321 0-1
8. NO        - Stefan Wijnbelt 1085 0-1 Regl.

Weer zo’n geweldige overwinning. Herman weet zijn team wel te motiveren.  Twee partijverslagen deze keer. Eerst Bert, die op bord 5 in het middenspel positioneel voordeel wist te behalen door een aantal minder goede loperzetten van Dick. Na een pion winst dankzij overbelasting van de zwarte stukken, volgde al snel een tweede pion.  Vervolgens wist Bert na een deels gedwongen afruil, positioneel zijn voorsprong te gelde te maken.                                            Aan bord 7 kreeg Herman met zwart veel ruimte in de opening. Door een onnauwkeurigheid verloor hij wel vrij snel een pion, maar Aad was zo vriendelijk om die enkele zetten later weer terug te storten.  Vervolgens ging de strijd lange tijd gelijk op, totdat Aad zijn Toren liet insluiten. Hierdoor ontstond er een kansrijk eindspel voor de zwartspeler, met promotiekansen op de a en h lijn. Slechts een van de twee had Aad kunnen tegenhouden, waardoor hij capituleerde. Na de volgende wedstrijd weten wij of een kampioenschap er inzit. Dan tegen het jeugdteam van Sliedrecht.

Wedstrijdverslag 4.132 vr 17-nov Barendrecht/IJsselmonde 4 – Sliedrecht 5      7½  –  ½

Beide teams nog ongeslagen en een nagenoeg gelijkwaardige groepsrating vormden de spannende ingrediënten voor een heuse topper in de 4e klasse. Een jeugdteam als tegenstander boezemt menig team ontzag in en Barendrecht/IJsselmonde was daarin geen uitzondering. Jean-Peter kwam niet opdagen en werd in allerijl nog vervangen door Coen Dortmond. Herman maakte zoals het hoort netjes plaats waardoor Coen aan bord 5 mocht aantreden. De strijd kon beginnen. De klokken waren amper op bedrijfstemperatuur of Arjo had al verwoestend uitgehaald. Dit bleek de opmaat naar wederom een rare avond. Rutger speelde aan bord 2 tegen Luana die deze avond niet haar sterkste spel liet zien. Daar kom je tegen Rutger niet mee weg, dus ook Luana dolf het onderspit. Hans offerde een stuk tegen twee pionnen en kreeg in ruil erg veel druk op de koningsvleugel van Martin. Teveel, zo zou al snel blijken waarna het 3e punt voor de thuisclub aangetekend werd. Meindert en Coen speelden zoals gebruikelijk erg sterk en stelden de overwinning veilig. Met de 5-0 op het bord bleek er toch nog een aardige strijd gaande bij Bert, Herman en Stefan. Bert profiteerde in een remise-achtige stelling van een minieme misstap van zijn tegenstander. Hierdoor zag Bert de winst en hij wees het vredesverzoek dan ook resoluut af. Een goede beslissing. Herman kwam in de opening zwaar onder druk te staan en moest al snel met de Koning bewegen waardoor rokade niet meer mogelijk was. Koos drukte echter niet door en moest zelfs een pion inleveren. De centrumpionnen van Herman bleken erg sterk en toen Koos even later ook nog met een vorkje zijn Toren verloor werd het onvermijdelijke wel duidelijk. Hermans centrumpionnen liepen gebroederlijk richting promotie. Net voordat het zover was liet Koos zich pardoes mat zetten. Stefan had een zware dobber aan Daniël. In het eindspel verschalkte Stefan het paard van zijn tegenstander en de winst lag voor het grijpen. Door een onnauwkeurige afruil nam Daniël op zijn beurt Stefans paard te grazen wat pardoes tot remise leidde. Daniël had met een half punt de eer voor het jeugdteam gered.

Wedstrijdverslag 4.141 di 12-dec PASCAL 3 – Barendrecht/IJsselmonde 4        2 – 6

Met een kleine tactische omzetting in de opstelling reisden we vol goede moed af naar Het Denksportcentrum in Papendrecht. Bert was aan het derde bord als eerste klaar, en vatte zijn partij als volgt samen: “Aan het eind van de opening sloeg mijn tegenstander verkeerd terug en kreeg daardoor een geïsoleerde pion. Deze zwakte bleef gedurende de rest van de partij het aanvals- cq. verdedigingsdoel, totdat ik hem kon winnen. Daarna werd er nog een pion gewonnen en na de verplichte afruil van eerst toren en enkele zetten later de dame waren de twee vrijpionnen klaar om te promoveren. Na anderhalf uur spelen stonden we met 0-1 voor.”  Rutger had als kopman aan bord 1  geen last van de druk en boekte een prima overwinning, terwijl Hans een solide gelijkspel noteerde.  Herman speelde aan bord 4 tegen de altijd goedgeluimde Louis Kemper. Louis week al snel van de begaande paden, en verspeelde daardoor een pion. Er ontstond een interessante partij totdat Louis richting het eindspel het overzicht verloor en in een grote afruil pardoes een toren achter kwam. Louis zag het hopeloze van de situatie al snel in en gaf enkele zetten later op. Meindert en Stefan leken vrij makkelijk de winst binnen te slepen. Jean-Peter accepteerde na overleg met de teamleider het vredesvoorstel aan bord 8 waarmee de stand op 6-1 kwam. Arjo koerste aan bord 6 recht op de winst af, maar zag een directe aanval op zijn toren compleet over het hoofd en kon meteen opgeven.

Erg zuur voor Arjo, maar niet getreurd: de 6 bordpunten zijn precies, maar dan ook precies genoeg om onbereikbaar te worden voor de nummer 2. Het kampioenschap is binnen!!

4.153 vr 2-feb Barendrecht/IJsselmonde 4 – CSV 5    4 – 4

Voor beide teams stond er, behalve de eer, niets meer op het spel op de laatste competitiedag in de 4e klasse. Stefan had een heerlijke, zelfgebakken appeltaart en cake meegenomen. Stanley had voor champagne gezorgd. Er stond werkelijk niets meer in de weg om het kampioenschap uitbundig te vieren. Toch liep het anders.

Na twaalf zetten was Bert al klaar. Hij omschreef de snelle winst als volgt: “Mijn tegenstander op bord 4 Robert Ritsma speelde snel zijn dame naar h4 (wilde een soort herdersmat?), maar dat werd dus een aanvalsobject voor wit, die met ontwikkelingszetten de dame bleef aanvallen. Nadat wit een paard had gewonnen, speelde wit Lg2, waarna zwart b6 speelde en zijn toren kado gaf en toen maar gelijk de partij na 12 zetten.”

Ook Stefan en Rutger wonnen hun partij snel, en Hans was al remise overeengekomen. De stand van 3,5 – 0,5 stond dus al snel op het bord. Daarna was de vaart er wel een beetje uit. Herman en Jonathan speelden aan bord 6 een wat matte partij met weinig spanning en sensatie. Nadat de pionnen helemaal in elkaar geschoven waren, was de strijd wel gestreden en werd de vrede getekend. Van vrede was een bord verder geen sprake. Jean-Peter bood in een betere stelling, maar met nog slechts 3 minuten op de klok, remise aan. Hans antwoordde hierop met “sorry”. De uitgestoken hand van Jean Peter werd echter geschud. Waar Jean-Peter in de veronderstelling was dat zijn vredesvoorstel geaccepteerd was, had Hans de uitgestoken hand als teken van opgave opgevat. Een zeer merkwaardig incident. Het uitspelen van de partij was voor Jean-Peter onbespreekbaar, waarna de wedstrijdleider geen andere keus had dan Jean-Peter tot verliezer uit te roepen. Alle consternatie leidde de aandacht wat af van Arjo en Meindert, die beiden een zware avond beleefden en hun partijen verloren. Eindstand 4 – 4 en een katterig gevoel waar nog lang over nagepraat werd.

Om 23.30 was het dan toch echt tijd voor het appelgebak en cake van Stefan. Stefan was zo sportief om de tegenstander mee te laten delen in al het lekkers. Inmiddels was ook een delegatie van Barendrecht gearriveerd om het kampioensteam te feliciteren. Ik wil het team (inclusief invallers Erik en Coen) enorm bedanken voor het behalen van het kampioenschap, de geweldige partijen en het enorme aantal bordpunten. Speciale vermelding voor Bert en Rutger die allebei een 100% score gehaald hebben in de 4e klasse! Bert is echter met 5 uit 5 (Rutger 4 uit 4) de nummer 1 in het  persoonlijke klassement: hulde!!

Succes volgend seizoen in de 3e klasse!

De site voor Groot IJsselmonde om lokale schaakinformatie op te halen.