RSB Beker

Het komende seizoen doen wij weer mee aan de RSB Beker. Een team bestaat uit 4 spelers die binnen de RSB competitie uitkomen. Er wordt volgens een knock-out systeem gespeeld, bij gelijk eindigen tijdens de normale partij wordt er een snelschaak partij gespeeld en is dan de stand gelijk, dan wordt er geloot wie de winnaar is.

Barendrecht/IJsselmonde door naar de 2e ronde van de beker!

In september, tijdens de Algemene Ledenvergadering van de RSB, vond de loting van de beker plaats. Barendrecht/IJsselmonde werd uit tegen 3-Torens, te Berkel en Rodenrijs geloot. Omdat er niet werd gereageerd op mailtjes heb ik de voorzitter van 3-Torens maar 6 november gebeld. Wat bleek: hun mailbox werd niet gelezen. Nog erger, de eerste ronde van de beker moet vóór 14 november zijn gespeeld. Daardoor resteerde enkel nog dinsdag 9 november. Om diverse redenen waren onze bord 1 speler (Feike) en bord 2 speler (Iroy) verhinderd. Inderhaast maar besloten dat Adri en ik maar zouden meespelen.

Zie hieronder in chronologische volgorde de uitslagen van de verschillende partijen.

Bord 3: Tjerk-Peter (zwart)

Ik speelde met zwart de Engelse variant van de Najdorf van het Siciliaans met zwarte pionnen op d6 en e5. Ik kon me nog uit een ver verleden herinneren dat op het moment dat zwart d5 kan spelen, zwart geen enkel probleem meer heeft. En dat gebeurde dan ook prompt. Nadat wit ook nog een pion kwijtraakte, was er geen houden meer aan. Om 21:45 uur konden de stukken weer terug in de doos. 0-1

Bord 2: Jan (wit)

Over deze partij valt eigenlijk niet veel over te vertellen. Jan offerde een pion voor open torenlijnen. Nadat het pionnetje weer teruggewonnen was, resteerde een remisestelling. En dat werd het ook.

½-1½

Bord 4: Adri (wit)

Adri had een slechtziende tegenstander. Hij had een apart ‘voelbord’ en in dit geval geldt ‘aanraken is zetten’ niet. De zetten werden hardop uitgesproken en op een recorder opgenomen. Zoals bekend speelt Adri redelijk onorthodox en in no-time werd de h-pion naar voren gedirigeerd. Recht op het doel af. Zijn tegenstander had een vorkje niet ‘gezien’ waardoor hij een stuk tegen 2 pionnen verloor. Nadat hij ook andere zetten over het hoofd zag, was het snel afgelopen. Niettemin, een hele goede prestatie van Berghout. Ik doe het hem zeker niet na.

½-2½

Bord 1: Steef (wit)

Voor de kenners: de tegenstander van Steef speelde de Poolse verdediging (1. d4- Pf6; 2. Pf3 b5). Ook hier heb ik niet veel van de partij meegekregen, behalve dan dat het een taaie tegenstander was. Op een gegeven moment zag ik een eindspel met ongelijke lopers en ik dacht dat het wel remise zou worden. En dat werd het ook.

3-Torens     Barendrecht/IJsselmonde
1. Martin van Vaalen 1656 ½-½ 1. Steef Bergakker 1890
2. Egbert Berghout 1508 ½-½ 2.Jan Vermeulen 1863
3. Hans van der Burg 1428 0-1 3.Tjerk-Peter de Bruijn 1811
4. Jan Spoelstra 1365 0-1 4. Adri Helfrich 1803
Gemiddelde rating 1489 1-3 Gemiddelde rating 1842

Soms is het beter als je niet vooraf weet wat de sterkte van je tegenstander is 😉.

Tjerk-Peter de Bruijn