Jeugd Grand Prix 2017

6e Jeugd Grand Prix

Op zaterdag 8 april 2017 werd voor de derde keer door SV Barendrecht en SV IJsselmonde een Jeugdschaaktoernooi gehouden te IJsselmonde aan de Veenoord 15, dit was de zesde ronde in de RSB Grand Prix cyclus.

Johan Starmans wint ongeslagen het 6e RSB Grand Prix-jeugdtoernooi in IJsselmonde.

Op zaterdag 8 april verwelkomden de schaakverenigingen IJsselmonde en Barendrecht een recordaantal van 88 jeugdspelers in de aula van het Veenoord college in IJsselmonde voor het 6e RSB Grand Prix jeugdtoernooi van dit seizoen.
Het was inmiddels het derde jaar op rij dat dit toernooi in IJsselmonde georganiseerd werd, en ook deze editie bleek weer een daverend succes.
Het massaal toegestroomde publiek vond een plekje in de sfeervolle speelzaal om de jeugdige talenten hartstochtelijk te ondersteunen.
Voor de ouders en/of begeleiders was er ook genoeg te beleven. In navolging op Hans Böhm en Anne-Marie Benschop in voorgaande jaren, maakte dit jaar niemand minder dan John van der Wiel zijn opwachting. Na een humoristische lezing verzorgde de voormalig Nederlands kampioen ook nog een heuse simultaan. Dat John het schaken nog niet verleerd is, bleek wel uit zijn perfecte score van 100%.
Vanwege het mooie weer werd er op de binnenplaats volop gebruik gemaakt van het aanwezige maxi tuinschaakspel. Tenslotte was Adri Helfrich aanwezig met een leuke stand met schaakmateriaal en boeken. Ondertussen waren de hoofdrolspelers al ondergedompeld in het strijdgewoel. In de lagere groepen werd in een moordend tempo gespeeld waardoor de meeste partijen ruimschoots binnen de tijd beslist werden. Meer bedenktijd werd al gebruikt in de hogere groepen, terwijl de hoogste groepen de beschikbare bedenktijd van 15 minuten per persoon volop benutten. Een enkel duel werd zelfs in grote tijdnood uitgevochten.
Om alle foto’s te zien kun je met deze link naar het album: https://myalbum.com/album/WqSWO6rsgXJb

Hieronder de verslagen per groep. Kijk voor meer informatie ook nog even op de RSB site: http://r-s-b.nl/jeugd/grand-prix-jeugdschaaktoernooi-barendrechtijsselmonde-op-8-april-2017/

Groep 1
Groepsleider Steef Bergakker
In de hoofdgroep werd Johan Starmans (TSV Rochade) ongeslagen tot toernooiwinnaar uitgeroepen, een prestatie van formaat. Eva Stok, Cedric Kerkmeester en Eric Starmans eindigden met een gelijk puntenaantal en werden op basis van hun onderlinge resultaat als tweede, derde en vierde genoteerd.

Groep 2
Groepsleider Tjerk-Peter de Bruin
In groep 2 was de strijd ongemeen spannend. De eerste 3 posities werden beslist door onderling resultaat en voor het bepalen van de 4e plaats moest zelfs de SB score erbij gehaald worden. Uiteindelijk was het Qian Huang die de winst pakte, Marieke van Essen werd tweede, Dana Verheij derde en Olivier Lipschart vierde.

Groep 3
Groepsleider Iroy Ockeloen
Onbedreigd en ongeslagen pakte Alaya Retel Helmrich de winst in groep 3. Yisha Chen en Bent Blokland legden op basis van onderling resultaat beslag op de 2e en 3e plaats. Yuhao Chen kreeg eveneens door onderling resultaat een eervolle vermelding als 4e.

Groep 4
Groepsleider Bert Drolenga
In groep 4 hadden Ansh Jakhari en Joep Westerhof beiden 6 punten vergaard. De onderlinge strijd werd gewonnen door Ansh die daarmee de groepswinst opeiste. Op plaats 3 eindigde Tonny Wang en Maxim van Emmerik werd verdienstelijk vierde.

Groep 5
Groepsleider John Bakker
Groep 5 werd een prooi voor Donald Bötticher, op een halfje gevolgd door Lamiek Tsehaye. Ryan Staal won de onderlinge partij tegen Jasper Krause en bepaalde daarmee de volgorde voor de plaatsen 3 en 4.

Groep 6
Groepsleider André Coenen
Tiamo van Eijmeren is de enige deelnemer in dit toernooi die een 100% score gehaald heeft. Onbedreigd de eerste plaats voor Tiamo dus, chapeau! Nick Lai bekroonde prima spel met de tweede plaats, gevolgd door Oscar Verwer die met hetzelfde puntentotaal de derde plaats kreeg toebedeeld. Manixia Wortman eindigde met de vierde plaats ook nog in de prijzen.

Groep 7
Groepsleider Rutger Smit
Rawi en Douwe Dirk gingen goed van start. Soroush bleef er goed bij. Het kwam tot een finalepartij tussen Rawi en Douwe Dirk die Douwe Dirk in een spannend eindspel wist te winnen. Na Douwe Dirk, Rawi Wortman en Soroush Abafar legde Jorrit Vermeij beslag op de vierde plaats.

Groep 8
Groepsleider Herman Oomens.
In groep 8 was Leonard Born ontketend en met een vol punt voorsprong op de nummers 2 en 3 was hij de terechte winnaar. Björn Mol en de pas 6-jarige Sarah-Joy Koorevaar hielden elkaar prima in evenwicht, maar omdat Sarah-Joy de onderlinge strijd had gewonnen ging zij er met de tweede plaats vandoor. Björn dus derde, en Sander de Jong stelde ook weer door onderling resultaat de vierde plaats veilig.

Groep 9
Groepsleider Erik Wijnbelt
De spanning was bij aanvang van de laatste ronde bijna ondraaglijk geworden door de minieme onderlinge verschillen. De eindstand in deze groep is dan ook bijna helemaal op basis van onderlinge resultaten beslecht. Pathman Ponnaiya trok aan het langste eind, gevolgd door Devon Aurelio Lepez. Taco Kraima besloot een prima toernooi met de derde plaats en ook Lavanan Ponnaiya verdient met de vierde positie een eervolle vermelding

Groep 10
Groepsleider Ab Kruijt
Lizzy van Anrooij heeft het hoogste puntentotaal van het hele toernooi bij elkaar gespeeld. Er waren in deze groep meer punten te verdelen, maar 8 keer winst en 1 keer remise is echt een hele goede score. Een terechte winnaar. Kristel van Middelkoop kwam 7 keer tot winst en werd daardoor knap tweede. Slechts een half puntje daarachter werd Emiel Gandji derde en Thomas Walthaus werd met 6 uit 9 heel mooi vierde.

Groep 11
Groepsleider Stefan Wijnbelt
Kato Chikladze legde met een prima score van 7,5 uit 9 beslag op de eerste plaats. Diego Zheng had de onderlinge strijd tegen Patryk Bakje gewonnen en eiste daarmee de tweede plaats voor zich op. Patryk dus derde, gevolgd door Daan Booij op positie 4.

De tomeloze inzet van de vrijwilligers, met een razende brigade achter de bar, een concierge en BHV, de hoffotograaf, de 11 groepsleiders, de wedstrijdarbiter van de RSB, Adri Helfrich van Old in Chess met zijn schaakcurioza en John van der Wiel met lezing en simultaan maakten dit een toernooi om niet te vergeten.

Wij kunnen alleen maar besluiten met:
Tot volgend seizoen bij het 4e jeugd toernooi van de schaakverenigingen Barendrecht en IJsselmonde.
Wij zijn er, jullie ook???

De site voor Groot IJsselmonde om lokale schaakinformatie op te halen.